Kā augšupielādēt un parakstīt dokumentu

Ja nesen reģistrējāt jaunu "Dokobit" kontu, taču nezināt, kā uzsākt lietot mūsu portālu, iesakām izlasīt šo atbalsta rakstu, kurā esam detalizēti izskaidrojuši augšupielādes un parakstīšanas pamatprocesu.


Mācību video


Iesakām sākotnēji noskatīties šo videomateriālu, kurā var aplūkot "Dokobit" portāla lietošanas pamatprocesu. Tālākajās sadaļās varat tuvāk iepazīt katru soli atsevišķi.



Kā augšupielādēt dokumentu


1.0. Lai pieslēgtos "Dokobit" portālam, dodieties šeit.


Kad būsiet pieslēgušies "Dokobit" portālam, šādi izskatīsies tā sākumlapa.


1.1. Lai augšupielādētu jaunu dokumentu parakstīšanai, ekrāna augšējā labajā pusē (tieši zem sava vārda) nospiediet pogu "Augšupielādēt dokumentu".


1.2. Kad būs ielādējusies jaunā dokumentu augšupielādēšanas lapa, pirmajā solī varēsiet izvēlieties vajadzīgo dokumenta formātu.

Piezīme. Izvēlētais dokumenta formāts norāda faila formātu, ko varēsiet lejupielādēt, kad tas būs parakstīts.

Pašlaik "Dokobit" atbalsta divus starptautiskos dokumentu formātus - PDF un ASiC, kā arī Lietuvas (ADoc), Igaunijas (BDoc) un Latvijas (EDoc) nacionālos dokumentu formātus.


1.3. Otrajā solī var augšupielādēt dokumentu trīs dažādos veidos:

  • ievelkot failu pelēkajā augšupielādes laukumā;
  • uzspiežot uz pelēkā augšupielādes laukuma, lai datorā sameklētu failu;
  • izmantojot pogu "Pārlūkot", lai datorā sameklētu failu.

Dokumenta nosaukums automātiski sakritīs ar augšupielādētā faila nosaukumu, tomēr vajadzības gadījumā to var arī nomainīt.

Piezīme. "Bezmaksas" plāna lietotāji var augšupielādēt failus, kas nav lielāki par 100 MB. Maksas plāna lietotāji var augšupielādēt failus, kas nav lielāki par 500 MB.


1.4. Trešajā solī ir iespējams pievienot dokumentam dalībniekus, nospiežot pogu "Pievienot" vai kādu no "Ātrās pievienošanas" pogām, lai tādejādi ievadītu nepieciešamās personas datus, vai arī izmantojot meklēšanas joslu, lai atrastu esošos kontaktus savā adrešu grāmatā. Šajā solī var arī aktivizēt darbplūsmu, lai noteiktu secību, kādā katram pievienotajam dalībniekam tiks nosūtīts e-pasta uzaicinājums piekļūt dokumentam.

Sīkāka informācija par šo sadaļu ir atrodama šeit: Kā kopīgot dokumentu.

Piezīme. PDF formāta dokumentos var būt ne vairāk kā 40 paraksti. Konteinera dokumentiem (ASiC, ADoc, EDoc, BDoc) nav īpašu ierobežojumu, tomēr mēs neiesakām šāda veida dokumentiem pievienot vairāk par 100 parakstiem.


1.5. Katram pievienotajam dalībniekam var izvēlēties lomu nolaižamajā izvēlnē, kas atrodas blakus dalībnieka vārdam. Varat norādīt, vai konkrētajai personai ir jāparaksta, jāapstiprina vai vienkārši jāpiešķir piekļuve dokumentam.

Piezīme. "Apstiprinājuma" loma ir pieejama tikai "Komandas" un "Uzņēmuma" plānu lietotājiem.


1.6. Ja vēlaties, varat pievienot ziņojumu pievienotajiem dalībniekiem.


1.7. Ceturtajā solī varat mainīt šādus dokumenta iestatījumus (detalizētāka informācija par katru iestatījumu ir pieejama zemāk):

Piezīme. Parakstīšanas termiņi, parakstīšana bez konta un videoidentifikācija ir pieejama tikai maksas plānu lietotājiem.


1.8. Lai pārietu uz parakstīšanas lapu, spiediet pogu "Turpināt parakstīšanos" / "Turpināt" / "Sūtīt" (teksts uz pogas atšķiras atkarībā no tā, kādas ir pievienoto dalībnieku lomas).

Gadījumā, ja tiek priekšlaicīgi aizvērta parakstīšanas lapa, saviem augšupielādētajiem dokumentiem varat piekļūt portālā, dodoties uz sadaļu "Dokumenti", kas atrodas lapas augšējā joslā pa kreisi.


Kā parakstīt dokumentu


2.0. Kad būsiet atvēruši dokumenta parakstīšanas lapu (kā tas ir aprakstīts šī raksta iepriekšējos soļos), dodieties uz lapas apakšu.


2.1. Ceturtajā sadaļā "Darbības" izvēlieties parakstīšanas metodi un pēc tam spiediet pogu "Parakstīt", lai turpinātu parakstīšanas procesu saskaņā ar izmantotā eID rīka prasībām.

Piezīme. Ja dokumenta īpašnieks ir iespējojis iestatījumu "Neļaut parakstīšanu pēc termiņa beigām", tad pēc termiņa beigām poga "Parakstīt" nebūs redzama. Parakstītāji, kas nav reģistrējuši "Dokobit" kontu, redzēs paziņojumu: "Pēc nokavēta termiņa nekādas darbības nav atļautas". Savukārt, reģistrētie "Dokobit" lietotāji blakus savam vārdam pamanīs piezīmi: "Termiņš nokavēts". Ja jums joprojām nepieciešams parakstīt dokumentu, šādā situācijā iesakām sazināties ar dokumenta īpašnieku, lai noskaidrotu, vai iespējams pagarināt parakstīšanas termiņu.


2.2. Pēc dokumenta parakstīšanas parādīsies informatīvs uznirstošais paziņojums, kas apstprinās, ka parakstīšana ir noritējusi veiksmīgi.


Trešajā sadaļā "Dalībnieki" blakus savam vārdam arī redzēsiet statusu "Paraksts ir derīgs".



Kā noraidīt dokumentu


3.0. Atveriet dokumentu, kuram saņēmāt parakstīšanas ielūgumu, un dodieties uz lapas apakšu.


3.1. Ceturtajā sadaļā "Darbības" spiediet saiti "Noraidīt parakstīšanu", kas atrodas zem pogas "Parakstīt".


3.2. Parādīsies uznirstošais logs, kurā būs jāapstiprina noraidīšana. Ja nepieciešams, šeit varat ievadīt sava lēmuma pamatojumu.


Pēc paraksta noraidīšanas dokumenta trešajā sadaļā "Dalībnieki" blakus savam vārdam redzēsiet statusu "Noraidīta parakstīšana".


Ja pārdomāsiet, noraidīto dokumentu joprojām varēsiet parakstīt, nospiežot pogu "Tomēr parakstīt".

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties