Parakstīšana, izmantojot autentifikācijā balstītus parakstus: ierobežojumi un risinājumi

Šajā rakstā varat iegūt ieskatu par autentifikācijā balstītiem parakstiem un uzzināt, kādas ir ikdienā biežāk sastopamās problēmsituācijas, kas var rasties, izmantojot tos "Dokobit" portālā.

Šajā rakstā:

Īss ieskats par autentifikācijā balstītiem parakstiem

"Dokobit" portālā ir atbalstīti trīs dažādi parakstu līmeņi:
  • Uzlabots elektroniskais paraksts (AdES);
  • Uzlabots elektroniskais paraksts ar kvalificētu sertifikātu (AdES/QC);
  • Kvalificēts elektroniskais paraksts (QES).

AdES ir autentifikācijā balstīts paraksts, ko plaši izmanto Skandināvijas valstīs (jo sevišķi Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā), kā arī Nīderlandē. Pamatojoties uz eIDAS regulas prasībām, šis paraksts ir unikāli saistīts ar parakstītāju un iekļauj nepieciešamos pierādījumus, lai apliecinātu parakstīšanas darbību. Šāda veida parakstu var uzskatīt par spēcīgu pierādījumu tiesvedībā.
Papildu informāciju par autentifikācijā balstītiem parakstiem varat iegūt šeit.

Kā AdES atšķiras no AdES/QC un QES?
Atšķirībā no AdES, AdES/QC satur elektronisko parakstu sertifikātu, ko izsniedz kvalificēts uzticamības pakalpojumu sniedzējs un kas atbilst eIDAS I pielikumā noteiktajām prasībām.
Savukārt, QES ir AdES/QC, kas turklāt ir izveidots ar kvalificētu elektroniskā paraksta radīšanas ierīci. QES var uzskatīt par digitālu ekvivalentu roku rakstītam parakstam un tam piemīt līdzvērtīgs juridiskais spēks. Tas ir atzīts visās ES dalībvalstīs.

"Dokobit" portālā piedāvātie autentifikācijā balstītie eID rīki


"Dokobit" portālā var lietot sekojošos autentifikācijā balstītos e-identifikācijas rīkus:


Biežāk sastopamie ierobežojumi un risinājumi parakstoties ar autentifikācijā balstītiem eID rīkiem


Dokumentu formāti

Autentifikācijā balstītus parakstus (AdES) var pievienot tikai PDF formāta failiem. Tā rezultātā, ja dokumenta īpašnieks jūs uzaicinās parakstīt konteinerveida failu (ADoc, BDoc, EDoc vai ASiCE), jūs nevarēsiet paveikt šo darbību, izmantojot kādu no iepriekšējā sadaļā uzskaitītajiem eID rīkiem.

Šajā ekrānuzņēmumā varat aplūkot bieži sastopamu kļūdas ziņu, kas tiek uzrādīta šāda veida situācijās:

Svarīgi vēl ir pieminēt, ka šāda kļūdas ziņa var tikt uzrādītā arī gadījumos, kad dokumenta īpašnieks ir augšupielādējis PDF formāta failu, taču iestatījumos norādījis, ka dokumentu drīkst parakstīt tikai ar QES līmeņa parakstiem.

Risinājums. Abos gadījumos, lūdzu, sazinieties ar dokumenta īpašnieku, lai noskaidrotu, vai būtu iespējams veikt nepieciešamās izmaiņas, lai jūs varētu parakstīt dokumentu.


○  Validācijas

Autentifikācijā balstītus parakstus, kas ir tikuši izveidoti "Dokobit" portālā, var pilnīgi validēt tikai mūsu platformā. Ja AdES līmeņa paraksti tiks validēti citās platformās, validācijas rezultātos tiks uzrādīta nepilnīga informācija, tikai iekļaujot tekstu "Signature by Dokobit", nevis parakstītāja vārdu un uzvārdu.

Risinājums. Palūdziet dokumenta saņēmējam validēt konkrēto failu mūsu portālā. Vajadzības gadījumā varat arī lejupielādēt detalizētu validācijas ziņojumu, kas ir pieejams "Dokobit" portālā validētajiem failiem un nosūtīt to nepieciešamajai personai vai iestādei.

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties