Kā validēt jau parakstītu dokumentu?

Dokobit ir eIDAS sertificēts kvalificēts e-parakstu un e-zīmogu validācijas pakalpojumu sniedzējs. Dokobit portālā varat ērti pārbaudīt parakstītos dokumentus un saņemt validācijas ziņojumus. Citiem vārdiem sakot, jūs varat apstiprināt dokumentā esošo parakstu likumību saskaņā ar eIDAS regulu (Regula (ES) Nr. 910/2014). Vairāk informācijas par eIDAS regulējumu var atrast šeit.

Īsi par pakalpojumu

Saskaņā ar eIDAS regulu validācija ir papildu pakalpojums elektroniskajiem parakstiem un zīmogiem. Tas parāda, vai paraksts vai zīmogs bija derīgs no to izveidošanas brīža līdz validēšanas brīdim. Citiem vārdiem sakot, jums būs jāapstiprina jau e-parakstītie vai e-apzīmogotie dokumenti, kas saņemti no citām pusēm, lai pārliecinātos, ka tajos esošie paraksti vai zīmogi ir derīgi.

Ir divu veidu elektroniskie paraksti un zīmogi, kurus varat validēt — uzlabots un kvalificēts. Uzlabotie elektroniskie paraksti un zīmogi ar kvalificētajiem sertifikātiem tiek uzskatīti par pārliecinošiem pierādījumiem tiesvedībā, savukārt kvalificētie elektroniskie paraksti un zīmogi atbilst augstākajām eIDAS regulējuma prasībām un tāpēc tiem ir neapstrīdams juridisks spēks.

Dokobit portālā varat izvēlēties, vai dokumentā vēlaties validēt gan uzlabotos, gan kvalificētos elektroniskos parakstus un zīmogus vai tikai kvalificētus elektroniskos parakstus un zīmogus. Ja izvēlaties pirmo variantu, tā ir mazāk stingra validācija, kur uzlabotie paraksti tiks atzīti par derīgiem, bet otrā iespēja ir stingrāka, kur par derīgiem tiks atzīti tikai kvalificētie paraksti. Jūs varat validēt dokumentu parakstus, kas nodrošināti ar sertifikātiem, kas izdoti jebkurā ES/EEZ dalībvalstī.

Kā kvalificēts uzticamības pakalpojumu sniedzējs mēs uzņemamies pilnu atbildību par mūsu sniegtajiem validācijas rezultātiem un piedāvājam jums atbildības garantiju neatbilstību gadījumā. Tas nozīmē, ka jūs varat izvēlēties starp dažādiem atbildības nodrošināšanas līmeņiem atbilstoši savām vajadzībām. Portālā jūs atradīsiet divus līmeņus: pamata atbildība un palielināta atbildība. Pamata atbildība ir piemērota, ja pietiek ar minimālu pārliecību, parasti gadījumos, kad parakstu vai zīmogu derīgums, visticamāk, neizraisīs strīdus. Palielināta atbildība ir piemērotāka, ja vēlaties lielāku pārliecību par parakstu vai zīmogu derīgumu, parasti gadījumos, kad dokumentiem ir lielāka vērtība. Piezīme: palielinātas atbildības iespēja ir pieejama tikai plānu "Komanda" un "Uzņēmums" lietotājiem un katra palielinātas atbildības validēšana maksā 0,50 EUR + PVN.

Plašāku informāciju par e-parakstu un e-zīmogu validēšanu varat atrast mūsu BUJ sadaļā.


Kā validēt dokumentu?

1. Ielogojieties portālā un spiediet pogu "Validācijas", kas atrodas pašā lapas augšpusē.

2. Spiediet pogu "Jauna validācija". Piezīme: ja vēl neveicāt dokumentu augšupielādi validēšanai, redzēsiet, ka vēl nav nevienas validācijas.

Ja tas nav pirmais dokuments, tad tiks parādīts iepriekš validēto dokumentu saraksts.

3. Augšupielādējiet dokumentu validēšanai. Ir divi veidi, kā augšupielādēt dokumentu sadaļā: varat vilkt un nomest to pelēkajā augšupielādes apgabalā vai arī izmantot pogu "Pārlūkot", lai atrastu un augšupielādētu failu no sava datora. Piezīme: dokumenti būs jāaugšupielādē un jāapstiprina pa vienam.

4. Atlasiet validācijas politiku. Validācijas politika ļauj izvēlēties, kādus parakstus un zīmogus uzskatīt par derīgiem uz jūsu parakstītajiem dokumentiem, t.i., tikai kvalificētus elektroniskos parakstus un zīmogus vai papildus tiem arī uzlabotos elektroniskos parakstus un zīmogus.

5. Izvēlieties atbildības līmeni. Atbildības līmenis nosaka atbildības nodrošināšanu, ko uzņēmies Dokobit kā kvalificēts validācijas pakalpojumu sniedzējs. Piezīme: lai izvēlētos palielinātu atbildību, tā vispirms ir jāaktivizē. Palielinātas atbildības līmeni var aktivizēt tikai konta īpašnieks. Pēc tam, kad tas ir aktivizēts, konta īpašnieks vai lietotāji, kuriem tika piešķirtas administratora tiesības, var iestatīt arī noklusējuma validācijas ziņojuma atbildības līmeni visiem uzņēmuma lietotājiem. Plašāku informāciju var atrast šeit: Uzņēmuma noklusējuma iestatījumi.

Piezīme: ja palielināta atbildība nav aktivizēta, uzņēmuma lietotāji varēs izvēlēties tikai pamata atbildību.

6. Spiediet pogu "Validēt".

7. Lūdzu, uzgaidiet, līdz tiek ģenerēts validācijas ziņojums.


Kā pārskatīt validācijas ziņojumu?

8. Kad tiks ģenerēts validācijas ziņojums, tas tiks atvērts automātiski, un jūs varēsiet to nekavējoties pārskatīt.

9. Sadaļā "Pārskats" jūs redzēsiet, vai paraksti un zīmogi šajā dokumentā ir derīgi, validācijas laiks un kāda validācijas politika ir izvēlēta šim dokumentam.

10. Sadaļā "Paraksti" būs redzami visi šajā dokumentā ietvertie paraksti. Lai redzētu pilnu informāciju par parakstu, vienkārši noklikšķiniet uz paraksta, kuru vēlaties pārbaudīt.

11. Sadaļā "Sīkāka informācija" jūs atradīsiet papildu informāciju, piemēram, validācijas ziņojuma ID, validēto dokumentu jaucējkodu, atbildības līmeni, kas tika izvēlēts šim validācijas ziņojumam. Varēsiet arī lejupielādēt diagnostikas datus XML formātā un detalizētu validācijas ziņojumu.


Kā lejupielādēt validācijas ziņojumu?

12. Kad validācijas ziņojums tiks ģenerēts, tas tiks automātiski atvērts, un jūs to varēsiet uzreiz lejupielādēt. Lai lejupielādētu validācijas ziņojumu savā ierīcē, vienkārši spiediet pogu "Lejupielādēt ziņojumu", kas atrodas augšējā labajā stūrī.

13. Jūs varēsiet arī lejupielādēt detalizētu validācijas ziņojumu. Atveriet sadaļu "Sīkāka informācija" un spiediet uz "Lejupielādēt detalizētu ziņojumu".

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties