Kā iegūt un sākt lietot eParaksts mobile autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai?

Lietotni eParaksts mobile var izmantot autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai. Lai lietotu eParaksts mobile, jums būs nepieciešama viedierīce un interneta savienojums. Vairāk informācijas par eParaksts mobile un tā iegūšanas iespējām varat atrast šeit.


Autentifikācija - veicot autentifikāciju ar eParaksts mobile parasti atvērsies jauns logs, kurā Jums tiks lūgts ievadīt savu eParaksts mobile lietotāja numuru. Pēc tam šī darbība ir jāapstiprina eParaksts mobile lietotnē ar PIN kodu vai pirkstu nospiedumu savā viedierīcē.

Parakstīšana - parakstīšana ir iespējama tikai pēc veiksmīgi veiktas autentifikācijas, arī ja tiek veikta parakstīšana bez Dokobit konta. Ja autentifikācija ir veikta, tad veicot dokumenta parakstīšanu, atvērsies jauns logs, kurā Jums tiks lūgts ievadīt savu eParaksts mobile paraksta paroli.


Parakstu līmeņi
Sākot no 2020. gada 28. jūnija, eParaksts mobile tiek atzīts par kvalificētu elektroniskā paraksta radīšanas ierīci (QSCD), un paraksti, kas ar to veikti gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, ir ar tādu pašu juridisko spēku (QES līmenis) kā ar roku rakstītam parakstam uz papīra.
Lietotājiem, kuri ir izveidojuši kontus pirms 2020. gada 28. jūnija un nav atjauninājuši paraksta sertifikātu, visticamāk, ir uzlabota elektroniskā paraksta līmenis.

Lai varētu parakstīt dokumentus ar kvalificētu (QES) e-parakstu, izmantojot eParaksts mobile, lūdzu, sekojiet šiem soļiem:

1. Pārliecinieties, ka Jūsu eParaksts mobile paraksta sertifikāts ir kvalificēta e-paraksta līmeņa - atveriet eParaksts mobile lietotni un spiediet uz saites "Manu sertifikātu statuss" un apstipriniet savu identitāti lapā, kas atvērsies.

2. Ja atvērtajā lapā parādās paziņojums "Atjauno augstāko līmeni", tad veiciet atjaunošanu spiežot pogu "Atjaunot". Pamācība, kā veikt atjaunošanu, atrodama šeit.

3. Ja atvērtajā lapā parādās uzraksts "Lieto! Izmanto eParaksts mobile augstākajā līmenī" un neparādās aicinājums atjaunot kontu uz augstāko līmeni, tad tas nozīmē, ka ar jūsu eParaksts mobile lietotni var veikt kvalificēta līmeņa e-parakstus.


Citi jautājumi un atbildes par to kā iegūt eParaksts mobile ir apkopoti šeit un citi lietošanas jautājumi šeit.

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties