Kā iegūt un sākt lietot Smart-ID autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai?

Smart-ID ir lietotne, kuru var izmantot autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai dažādos e-pakalpojumos. Lai lietotu Smart-ID, jums būs nepieciešama viedierīce un interneta savienojums. Smart-ID lietotni var lejupielādēt šeit.

Lietojot Smart-ID, parasti jums tiks lūgts ievadīt savu personas kodu. Pēc personas koda ievadīšanas un darbības apstiprināšanas ierīces ekrānā parādīsies kontroles/verifikācijas kods. Pēc brīža Smart-ID lietotnē viedtālruņa ekrānā parādīsies tas pats kods (ja lietotne neatveras automātiski, atveriet to manuāli), pārliecinieties, vai šie kodi sakrīt, un spiediet uz “Apstiprināt”. Ja izmantojat Smart-ID autentifikācijai, jums tiks lūgts ievadīt PIN1 kodu, un, ja izmantojat Smart-ID parakstīšanai, jums tiks lūgts ievadīt PIN2 kodu. Darbība tiks pabeigta pēc koda ievadīšanas.


Lai varētu parakstīt dokumentus ar kvalificētu e-parakstu, izmantojot Smart-ID, lūdzu, sekojiet šiem soļiem:

1. Pārliecinieties, vai jūsu Smart-ID lietotnes versija nav vecāka par 14.7. Lai pārbaudītu savas lietotnes versiju, ierīcē atveriet lietotni, spiediet uz “Izvēlne” un pēc tam uz “Aplikācijas informācija”. Ja versija ir novecojusi, atjauniniet lietotni.

PIEZĪME: Smart-ID Basic kontu var izmantot tikai banku sistēmās. Lai parakstītu dokumentus, jums būs jāatjaunina savs Smart-ID konts.

2. Sava konta līmeni varat pārbaudīt Smart-ID lietotnes izvēlnē “Lietotāja informācija”. Ja jūsu konta līmenis nav “Smart-ID Qualified Electronic Signature”, izdzēsiet pašreizējo kontu un reģistrējieties vēlreiz. Atveriet Smart-ID lietotni, spiediet uz “Izvēlne” un “Dzēst Smart-ID kontu”. Apstipriniet savu darbību, spiežot uz "Dzēst kontu".

3. Izmantojot biometrisko identifikāciju, jūs varat viegli un attālināti reģistrēt Smart-ID. Jums būs nepieciešama ID karte, pase vai uzturēšanās atļauja Latvijā, un tālrunis ar NFC funkciju. Lai iegūtu detalizētus norādījumus, lūdzu, skatiet šeit. Papildus, varat skatīt soli pa solim pamācības video par biometriskās identifikācijas veikšanu šeit.

4. Ja nevarat reģistrēt Smart-ID kontu, izmantojot biometrisko identifikāciju, to var izdarīt arī, izmantojot ID karti vai apmeklējot Swedbank, SEB vai Luminor bankas filiāli, lai reģistrētu savu Smart-ID kontu.


Kontu un e-paraksta līmeņi

Lai pārbaudītu sava konta līmeni, atveriet lietotni, spiediet uz “Izvēlne” un pēc tam uz “Lietotāja informācija”.

Smart-ID Basic kontu var izmantot autentifikācijai dažādās banku sistēmās (lai pieteiktos savā kontā).

Smart-ID kontu var izmantot dažādos e-pakalpojumos autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai ar uzlabotu elektronisko parakstu, pamatojoties uz kvalificētu sertifikātu.

Smart-ID Qualified Electronic Signature kontu var izmantot dažādos e-pakalpojumos autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai ar kvalificētu elektronisko parakstu.

Vairāk informāciju par Smart-ID var atrast šeit.

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties