E-identifikācijas apliecināšanas rīki

Ir dažādi elektroniskās identifikācijas rīki, kurus var izdot dažādas valstis un iestādes. Ikviens lietotājs var izvēlēties ērtāko rīku, tomēr ir noderīgi, ja ir vairāk nekā viens e-identitātes rīks. Plašāku informāciju par to, kāpēc ir lietderīgi izmantot vairāk nekā vienu e-identitāti, angļu valodā var atrast šeit.

E-identifikācijas rīku daudzveidība

  • Personas apliecība (eID karte) - personas apliecība, ko izsniedz valsts iestāde. Tai ir mikroshēma un kvalificēts sertifikāts. Lietotājam būs jāinstalē draiveri un pārlūka paplašinājumi, lai viņš to varētu izmantot dažādiem e-pakalpojumiem (ieskaitot Dokobit portālu).

  • Smart-ID - mobilā lietotne identifikācijai un dokumentu parakstīšanai, ko plaši izmanto Baltijas valstīs. To var izmantot dokumentu parakstīšanai Dokobit portālā, tomēr ir nepieciešams kvalificēts Smart-ID konts (jāpārbauda identitāte izmantojot personas apliecību (eID karti), mobilo ID vai jādodas uz SEB vai Swedbank bankas filiālēm) .
  • USB marķierierīce / viedkarte - kriptogrāfisks marķieris / karte, droša fiziska ierīce, kurā glabājas kvalificēti sertifikāti. Šajos marķieros / kartēs dažādas kvalificētas sertifikācijas iestādes izsniedz kvalificētus sertifikātus.
  • Mobilais ID - dažādu mobilo pakalpojumu sniedzēju izdots e-identitātes risinājums. Mobilo pakalpojumu sniedzēji pārbauda klienta identitāti un izsniedz īpašu SIM karti ar kvalificētu sertifikātu.
  • e-Rezidence - transnacionāla digitālā identitāte, kuru izsniedz Igaunijas Republika un kas ir pieejama ikvienam pasaulē. Plašāku informāciju par e-Rezidenci angļu valodā var atrast šeit.

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties