Kā iegūt un sākt lietot eID karti vai eParaksts karti autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai?

Personas apliecība, jeb eID karte vai eParaksts karte ir Latvijā izdoti e-parakstīšanās rīki, kurus varat izmantot autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai.

  • eID karte - personu apliecinošs dokuments, kas apliecina tā turētāja identitāti un tiesisko statusu. Personas apliecību (eID karti) Latvijā izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). Sīkāku informāciju par eID karti varat skatīt šeit.

  • eParaksts karte - juridiskām personām pieejams eParaksta nesējs, kas nodrošina gan dokumentu parakstīšanu, gan personas identitātes apliecināšanu digitālajā vidē. eParaksts karti izsniedz VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”. Sīkāku informāciju par eParaksts karti varat skatīt šeit.


Datora sagatavošana

Lai izmantotu Latvijā izdotu personas apliecību, jeb eID karti vai eParaksts karti tādiem e-pakalpojumiem kā lietotāja autentifikācija vai dokumentu parakstīšana, vispirms ir jāsagatavo savs dators.

1. Lai izmantotu kādu no viedkartēm, ir nepieciešams viedkaršu lasītājs, ar kura palīdzību var pieslēgt viedkarti pie datora. Mēdz būt datori, kas jau ir aprīkoti ar viedkaršu lasīšanas funkciju - tādā gadījumā atsevišks lasītājs nav nepieciešams.

2. Lejupielādējiet un instalējiet nepieciešamo programmatūru, kas atrodama šeit, ja tas vēl nav izdarīts.

2.1. Ja izmantojat Google Chrome, jums būs nepieciešams pārlūkprogrammas paplašinājums un viedkartes vai USB marķierierīces draiveri.

2.2. Ja izmantojat Firefox, jums būs nepieciešams pārlūkprogrammas paplašinājums, Dokobit spraudnis un viedkartes vai USB marķierierīces draiveri.

2.3. Ja izmantojat Microsoft Edge, jums būs nepieciešams pārlūkprogrammas paplašinājums, Dokobit spraudnis un viedkartes vai USB marķierierīces draiveri.

3. Ja programmatūra jau ir instalēta un jūs joprojām nevarat izmantot e-parakstu, lūdzu, sekojiet šiem soļiem un mēģiniet vēlreiz:

  • Izņemiet un ievietojiet karti atpakaļ lasītājā un pārbaudiet, vai karšu lasītājs ir pareizi pievienots datoram.
  • Restartējiet savu datoru.
  • Ja joprojām nevarat izmantot e-parakstu, lūdzu, sazinieties ar mums.

Pieteikšanās un parakstīšana

Parasti, lai pieteiktos vai parakstītu dokumentus ar eID karti vai eParaksts karti, jums tiks lūgts izvēlēties valsti, kurā ir izsniegts jūsu eID sertifikāts, pēc tam tikko atvērtā logā jums būs jāizvēlas sertifikāts un jāapstiprina darbība, ievadot PIN kodu.

Joprojām nepieciešama palīdzība? Sazināties Sazināties